In gesprek met
Mick Madder

In gesprek met Mick Madder van NL Architects - Octagon Leiden

Een vriendelijke plint met torens als satijn’

“Een onwijs bijzondere plek.” Met deze omschrijving steekt projectmanager Mick Madder van NL Architects zijn enthousiasme over Octagon niet onder stoelen of banken. En terecht. De locatie, het complex en de appartementen zijn van uitzonderlijke klasse.

“Octagon is gelegen op steenworp afstand van de historische binnenstad van Leiden”, vertelt Madder. “De appartementen bieden dan ook een prachtig zicht over monumentale panden, grachten, bruggen en de typische Leidse hofjes. Bijzonder aan het complex zelf is dat er veel verschillende functies in één gebouw vertegenwoordigd zijn: een hotel, commerciële ruimten, een parkeergarage en 79 appartementen.”

Stedenbouwkundig plan

Octagon levert een wezenlijke bijdrage aan de vernieuwing van het stationsgebied, waaraan een nieuw stedenbouwkundig plan ten grondslag ligt. Madder: “Binnen de stedenbouwkundige kaders keken we naar de inpassing en invulling van de gebouwen. In opdracht van Synchroon maakten we het architectonisch ontwerp voor Octagon.”

Plint met slanke, moderne torens

Octagon levert een wezenlijke bijdrage aan de vernieuwing van het stationsgebied, waaraan een nieuw stedenbouwkundig plan ten grondslag ligt. Madder: “Binnen de stedenbouwkundige kaders keken we naar de inpassing en invulling van de gebouwen. In opdracht van Synchroon maakten we het architectonisch ontwerp voor Octagon.”

Multifunctioneel en groen

Met een hotel, twee commerciële ruimten, twee parkeer- en bergingslagen en een overdekte fietsenstalling is de plint zeer multifunctioneel. “Die verschillende functies zijn duidelijk in de gevel te onderscheiden”, zegt Madder. “We gaven de gevel vorm als rigide grid met een soort ‘ponsgaten’ als gevelopeningen. Ter plaatse van de hotelingang manifesteren die openingen zich anders dan bij bijvoorbeeld de commerciële ruimten. Ook bij de entrees van de woontorens brachten we een verbijzondering in de gevel aan.” Voor de afwerking van de plint koos NL Architects voor een geelkleurige gevelsteen, als tegenhanger van de rode baksteen in de plint van de naastgelegen woontoren Lorentz. Madder: “Op het dak van de plint liggen de terrassen van de onderste appartementen van de westtoren. Zij worden omgeven door de daktuin, een fraai stukje groen waar je vanuit de appartementen op uitkijkt.”

Torens van glas en aluminium

De torens danken hun moderne uiterlijk aan grote glasoppervlakken in combinatie met aluminium gevelbekleding. Madder: “Het aluminium heeft een geëxtrudeerd profiel. Er zitten als het ware ‘ribben’ op, wat een dynamisch gevelbeeld geeft. Mede doordat de torens acht zijden hebben, ontstaan er op de gevels unieke spelingen van het licht. Hierdoor lijkt het, van een afstandje bezien, alsof de torens gehuld zijn in satijn.”

Houten beëindiging

Beide torens hebben een duidelijke beëindiging. Zo heeft de toplaag van de westtoren een houten invulling. Op deze laag bevinden zich drie luxe penthouses. “Wanneer je daar woont, heb je een super bijzondere woning”, verzekert Madder. “Net als de andere, eveneens luxe, appartementen beschik je in de penthouses over twee balkons. Het verschil met de appartementen is dat één balkon zich op een hoek bevindt. Dit staat garant voor de meest fantastische uitzichten over historisch Leiden. En wat ook erg mooi is: de ramen van de penthouses lopen door tot aan de grond.” De beëindiging van de oosttoren bestrijkt twee woonlagen. Ook daar hebben de bovenste appartementen verdiepingshoge ramen.

Kloppend geheel

Op de vraag wat hij het mooiste vindt aan het ontwerp van Octagon, antwoordt Madder: “Ik vind het fascinerend hoe al die verschillende functies, elk met hun eigen kwaliteiten, één kloppend geheel vormen. Om hier als bewoner deel van uit te maken, op deze toplocatie, kan niet anders dan een fantastische beleving zijn.”